Dialooggroep

Groeien door je angst te overwinnen

Dit stukje zit ik te schrijven, omdat ik vaak hoor dat vriend(inn)en dingen niet doen in hun leven die ze eigenlijk wel graag willen. Het feit dat ze het niet doen is ingegeven door angst. Angst hoort bij het leven. Een leven zonder angst is niet mogelijk. We maken vaak de fout om te denken dat we eerst zonder angst moeten zijn, voordat het leven dat we wensen begint. We wachten op het juiste moment om dingen te veranderen. Maar de waarheid is, dat het moment nooit komt. We wachten op meer vertrouwen, voordat we iets nieuws proberen. De waarheid is dat het vertrouwen pas komt, nadat we het hebben geprobeerd.

Dus wees niet bang voor verandering. Voor mislukking, presentaties geven, trainingen verzorgen, relaties, alleen zijn, of een andere baan? Niemand is zonder angst, alleen gaat niet iedereen gaat er op dezelfde manier mee om. Waarschijnlijk wil je horen dat je angst  eerst weg moet zijn en dat je daarna de sprong kunt wagen. Maar angst gaat nooit weg. Er is alleen geen angst als je nooit wat doet.

Neem de gedachte, zoals velen die hebben, om een boek te schrijven. Je kunt ook het geven van een cursus,training nemen, maar laten we hier het schrijven van een boek als voorbeeld nemen. Velen lopen rond met plan ooit een boek te schrijven, maar doen het niet. Dat boek blijft namelijk liever in je hoofd zitten. Daar is het veilig en beschut en kan het kritiekloos een glorieus leven leiden. Echter als je toch de stap neemt en je verdiept in het boek-avontuur, je langzaam maar zeker tot iets gaat komen. Je kijkt eens op internet, volgt een cursus, praat met mensen die je op weg kunnen lopen, verkent de markt. Tel dit bij elkaar op en je hebt een leuk begin van het schrijven van een boek. Naast dat het erg leuk is om te doen, krijg je door hardop uit te spreken dat je een boek gaat schrijven ook al veel bewondering van mensen uit je omgeving. Tuurlijk zal het vervolgens hier en daar met horten en stoten gaan, maar welke beroemde schrijver heeft wel in 1x zijn boek geschreven.

Groei is alleen mogelijk door je angsten te overwinnen. Kijk maar eens naar je leven. Waren de moment van groei juist niet de momenten van een crisis? Moest je niet eerst jezelf of je situatie overwinnen voordat je als mens groeide? Ben je ooit echt gegroeid door alles bij het oude te laten? Nee toch. Waren je moeilijkste momenten tegelijkertijd ook niet je grootste triomfen? Echte groei is alleen mogelijk door weerstand te overwinnen. Angst is weerstand, niets meer.

Daarmee zeg ik niet dat het makkelijk is je angst te overwinnen, want het kan af en toe aanvoelen als een bevalling van een olifant. Een gevecht van innerlijke krachten, die chaos veroorzaken, je letterlijk ziek kunnen maken, rode vlekken bezorgen of zweetoksels. Maar angst is tevens een mogelijkheid tot groei. Probeer dit in te zien. Angst laat je weten dat je de kans hebt om te groeien door met de situatie om te gaan. Door ervan te leren en er daardoor sterker van te worden.

“Als je mij overwint, bereik je wat je wilt.”

Overwin je angst
Mocht je na lezen van dit verhaal nog steeds een boekschrijver-in-spé zijn en je plan om een boek te schrijven in praktijk willen gaan brengen of een andere angst willen overwinnen, dan het volgende advies:

Laat angst je niet verlammen, maar zet door! Alleen door jezelf te confronteren en de uitdaging aan te gaan, vermindert je angst en kun je trots op jezelf zijn. Natuurlijk is het eng en voelt het ongemakkelijk. Maar wat kan er gebeuren? Dat het mislukt, mensen je uitlachen of dat jij je schaamt? Dat overkomt ons allemaal wel eens en overleef je wel. Dit is misschien niet leuk of makkelijk, maar je leven gaat gewoon verder. Probeer het gewoon nog een paar keer tot je wel succesvol bent. Richt je op hetgeen het met je doet als het wel lukt, want die beloning daar gaat het om. Dat is toch zeker de moeite waard!
Gedurende dit proces kom jij jezelf tegen en al doende zul je ook je angst gaan overwinnen. Je hoeft niet in één keer in het diepe te springen. Ga eerst pootjebaden, je hebt tenslotte ook niet meteen leren zwemmen in het diepe. Begin stapje voor stapje. Zo wen je langzaam aan de nieuwe situatie en overwin je angst op een natuurlijke manier. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden, dus aarzel niet langer, en ga er voor.

Het is een spannende en uitdagende rit, dat beloof ik je!

Roland Commandeur

Dialooggroep © 2007 HomeDialoogHoe? • ErvaringenArtikelenFAQsContactPrincipesLinks

DialoogavondenRoutebeschrijving

footer image footer image