Dialooggroep

Onzekerheid is de weg naar vrijheid.

Waarom lijken relaties/vriendschappen niet te lukken met personen die je echt leuk vindt en waar jij je toe aangetrokken voelt? En waarom maken relaties/vriendschappen met ogenschijnlijk betrouwbare, eerlijke, zorgzame personen geen kans van slagen.

Om met de laatste te beginnen is dat het spannende, zeg maar het vuurtje ontbreekt om echt voor die persoon te gaan. Hij/zij wordt je als het ware in de schoot geworpen en geeft geen innerlijke voldoening. Hiermee ontstaan vooroordelen richting deze persoon en is hij/zij bij voorbaat kansloos.
Dan de leuke, knappe, spannende, jouw innerlijk aansprekende type. Bij deze persoon voel jij je onzekerheid opkomen. Zal hij/zij mij wel leuk genoeg vinden? Hij/zij kan iedere leuke vrouw/kerel krijgen. Wat moet ik zeggen? Is het niet stom als ik dit of dat zeg. Mijn kleren vindt hij/zij vast niet mooi. Heb ik mijn bril ook nog op! Hij/zij reageert niet op mijn sms’en? Zie je wel, zit niet op mij te wachten. Kan ntl ook iedereen krijgen. Dit zijn zomaar wat gedachten die bij mensen opkomen die onzeker zijn bij een beginnende liefde. En dat voelt niet fijn. Enerzijds denk je: ik ben verliefd aan het worden…jihaa, anderzijds voel jij je klote door die onzekerheid. Slaapt onrustig en voelt je heel de dag met pijn in de maag rondlopen. Is dit nu dat geweldige verliefde gevoel?
Nee, dit is de onzekerheid die bij elke beginnende relatie naar boven komt. Je moet je kwetsbaar durven opstellen en loslaten dat jij niet goed genoeg voor de ander bent.
Jij bent zoals je bent en dat is GOED. Hou van jezelf. Vanuit deze innerlijke rust straal je zelfvertrouwen uit en ben je zelfverzekerd. Hierbij is de kans dat de andere persoon je leuk gaat vinden velen malen groter als dat je de onzekerheid de boventoon laat voeren.
Laat je onzekerheid die bij een nieuwe liefde er is wel toe, maar durf je kwetsbaar op te stellen. Spreek uit wat het met je doet. Laat je gevoel spreken, laat de stoerheid varen.
Zonder je kwetsbaar te durven opstellen kom je niet tot een langdurige relatie en blijf je vluchten in kortlopende contacten. Dit laatste is lekker veilig en houd de muur die je om jezelf heen hebt in stand.
Dit zal je uiteindelijk ook nooit voldoening gaan geven. Mensen worden gelukkig van intense vriendschappen en goede gesprekken. Het gevoel dat je echt contact hebt met iemand en hierbij dien jij je kwetsbaar op te stellen.
Waarom zou je dit niet doen? Bang om weer beschadigd te worden? Beschadiging van jezelf kan alleen maar gebeuren als jij deze gedachte toelaat bij jezelf. Daarnaast is het zo dat je zonder dieptepunten in je leven nooit tot hoogtepunten komen. Je leeft dan als een grijze muis, die niet gekwetst wordt, maar ook nooit de pure liefde en vriendschap voelt die de romantische stelletjes en hechte vriendschappen om je heen wel hebben.
Probeer in het NU te leven en te genieten van de dingen die je overkomen. Denk niet overal bij na, laat je gevoel spreken! Het is niet interessant wat de komende maanden tussen jou en hem/haar gaat gebeuren. Jij voelt je goed bij hem/haar en gaat op in de mooie momenten die je ervaart. De toekomst zal uitwijzen wat je levensweg voor je in petto heeft, maar geniet nu van de mooie momenten. Die kan niemand meer van je afpakken. Jouw wereld kan morgen of zelf over een uur er heel anders uitzien, dus wat heeft het voor zin om daar nu al over na te denken.
Hou van jezelf, laat je angsten los, kom tot innerlijke rust en oefen in jezelf kwetsbaar opstellen en de weg naar een bijzonder en vreugdevol leven ligt ook voor jou in het verschiet!

Hoe doe je dit?
Hou van jezelf ! Accepteer de gedachte dat jij gewoonweg perfect bent, zoals je bent. Durf dus ook NEE tegen dingen te zeggen. Doe niet stoer of je alles onder controle hebt en ondertussen thuis ’s avonds in elkaar stort. Laat horen zien wat je bezighoudt en durf ook een keer nee te zeggen. Door altijd maar JA te zeggen ben je niet jezelf en voel jij je weer verplicht zaken te doen/regelen, terwijl dit ver van jezelf afstaat.
Een andere persoon dient jou te nemen zoals je bent met je positieve als je negatieve kenmerken. En wat voor de een positief is kan voor de ander negatief zijn, maar belangrijkste is dat jij het bij jezelf vind passen.
Laat je angsten los! Stap over drempels heen waar je in 1e instantie angst/vrees voor hebt. Probeer je comfortzone uit te breiden. Begin met kleine stapjes. Laat een persoon die je leuk vind dit ook eens oprecht merken, zonder er meteen conclusie aan te verbinden dat je een relatie moet beginnen. Treed eens op de voorgrond in gezelschap als je dit niet gewend bent. Spreek je onzekerheid over iets wat je bezighoudt eens uit naar een persoon waar je dit normaal niet naar zou doen.
Probeer op je eigen situatie toegespitst van dit soort kleine stapjes te nemen en je zal zien dat je angsten overwonnen worden. Sterker nog ze worden een met jezelf en je comfortzone breid zich langzaam aan uit.
Kom tot innerlijke rust! Laat je door je omgeving niet opjagen, maar pak zo enkele minuten per dag tijd voor jezelf. Ga die opruimklus die al maanden ligt nu eens eindelijk oppakken. Vraag een vriend(in) om je daarbij te helpen, zodat je niet alleen tegen die “ berg klussen “ zit op te hikken.
Ga zelf aan het stuur zitten van je werkweek, laat je niet heel de week leiden door anderen.
Probeer ook een avond te sporten of socializen, zodat je even uit de sleur van alledag bent. Doe ook enkele keren per week of zelfs per dag wat kinderlijke dingen. Laat het kind in je weer leven. Denk hierbij hoe smaakvol en intens plezier een kind kan hebben. Iets wat we als volwassene blijkbaar niet meer mogen van onszelf en onszelf daarmee in een strak keurslijf zetten.  

Deepak Chopra

Dialooggroep © 2007 HomeDialoogHoe? • ErvaringenArtikelenFAQsContactPrincipesLinks

DialoogavondenRoutebeschrijving

footer image footer image